2021-03-08 12:40:57• hírek • Bede Emőke

HIVATALOS: Szatmárnémetiben és Nagykárolyban is életbe lép a vörös forgatókönyv

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság hétfőn elfogadta a 3-as számú rendeletet, mely által kiegészítették a már érvényben levő szigorítások lajstromát, illetve frissítették azon közigazgatási egységek listáját is, melyek már elérték vagy meghaladták a szabályozások szempontjából kulcsfontosságúnak számító fertőzöttségi rátát – tájékoztatta híroldalunkat a prefektusi hivatal.

A hatóság közleménye szerint március 9. és 22. között Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, valamint Királydaróc, Szatmárpálfalva, Szilágypér és Szaniszló községekben a vörös forgatókönyvnek megfelelő szabályrendszert kell követni, Mezőfénynek, Szatmárudvarinak és Szatmárhegynek pedig március 12-ig ugyanígy kell eljárnia.


A március 9-én, 0 órakor érvénybe lépő rendelet értelmében mindazon területi-közigazgatási egységekben, ahol a fertőzöttségi arány elérte vagy meghaladta a 3 ezreléket, a belső és külső közterületeken változatlanul kötelező a szájmaszk helyes, tehát orrot és szájat takaró viselése, mely alól csak az 5 évnél fiatalabb gyerekek képeznek kivételt - az erre vonatkozó felhívást a közterület-fenntartónak vagy a közterület tulajdonosának jól látható helyre ki kell függesztenie. Bezárnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a játéktermek, az éttermekben - és a zárt teraszokon - tilos a beltéri étel- és italkiszolgálás, és nem engedélyezett a klubok, diszkók üzemeltetése sem. A hotelekhez és panziókhoz tartozó éttermekben csak azokat szolgálhatják ki, akik szállóvendégként tartózkodnak az épületben. Tilos szabadtéri előadásokat, koncerteket, fesztiválokat vagy egyéb privát eseményeket, azaz lagzikat, szülinapokat, keresztelőket szervezni.


Mi lesz az iskolákkal?


Március 12-ig a Szatmár megyei iskolák a március 5-én elfogadott határozatnak megfelelően fognak működni, az pedig, hogy a jövő héten milyen forgatókönyv alapján folytatódik majd az oktatás, csak pénteken, az erre vonatkozó lista frissítésekor derül majd ki. A második félév kezdete óta mintegy 26 diák és 65 pedagógus és kisegítő személyzet fertőződött meg a koronavírussal, s ennek eredményeképp 56 osztálynak kellett visszatérnie a digitális oktatásra.


Altfatter Tamás prefektus az egyéni óvintézkedések betartására szólította fel a lakosságot, a rendfenntartó szervektől pedig felelősségteljes hozzáállást, illetve a járvány megfékezése érdekében bevezetett törvények betartatását kérte.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: